Jury

Stråk

Patrik Swedrup är sedan 2004 Kungliga Filharmonikernas 2:e konsertmästare. Han fick sin grundläggande utbildning vid Lidingö musikskola och fortsatte därefter sina studier vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm för Harald Thedéen. Efter sin examen i Stockholm studerade Patrik på solistlinjen vid det Kongelige Danske Musikkonservatorium för Milan Vitek. Patrik Swedrup har tidigare varit konsertmästare i Norrköpings Symfoniorkester och i Kungliga Hovkapellet. Under många år var han dessutom primarie i Talekvartetten och medlem i Stockholms Nya Kammarorkester. Före sin anställning i Kungliga Filharmonikerna var Patrik under tio år medlem i Uppsala Kammarsolister.

Träblås

Johan Söderlund föddes 1971 i Uppsala. Han har studerat vid musikkonservatoriet i Falun, samt på musikhögskolan i Stockholm för Sölve Kingstedt (1992-97). Därefter följde 2 år i Los Angeles, med studier för Yehuda Gilad och Michele Zukovsky. Johan har genom åren jobbat med de flesta orkestrarna i Sverige, samt en hel del kammarmusik och solokonserter. Han är sedan 2006 anställd i Blåsarsymfonikerna samt konsertmästare sedan 2011.

 

Bleckblås

Amelia Hjortenhammar är trombonist utbildad vid konservatoriet i Köpenhamn, Norges musikhögskola och Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Sedan år 2018 är hon anställd i Blåsarsymfonikerna, där hon år 2019 var orkesterprofil och uruppförde E L E Hjortenhammars Konsert för trombon och orkester. Amelia vikarierar också regelbundet i flera orkestrar som Kungliga Filharmonikerna, Sveriges Radios symfoniorkester och Arméns musikkår.

Piano

David Huangs katapultkarriär blev ett faktum när han vann Sveriges största tävling för klassiska musiker, Solistpriset 2014. Han blev snabbt utsedd till Sveriges Radio P2s husartist och är sedan dess en av Sveriges mest efterfrågade solister och en regelbunden gäst hos symfoniorkestrarna och konserthusen. Davids stora engagemang för att sprida den klassiska musiken till ny och ung publik samt förändra normerna för hur klassisk musik upplevs gjorde att han 2016 startade konsertserien Förstaparkett som presenterar den främsta kammarmusiken i en hemmafestmiljö. Sedan 2018 är han tillsammans med Christian Karlsen grundare och konstnärliga ledare för en av Sveriges största festival förknippade med klassisk musik och ung publik, Gränslandet - symfonisk fest.

Harpa

Åsa Lännerholm är sedan 1984 anställd som stämledare harpist i Hovkapellet, Kungliga Operan i Stockholm. 

patrik_s_1200x700.jpg

Fotograf: Konserthuset

Johan Söderlund.jpeg

Fotograf: Jonas Jörneberg

Amelia.JPG

Fotograf: Eric Jakobsson

David.jpg

Fotograf: Nadja Sjöström

Åsa.png

Fotograf: Kungliga Operan

Jurypolicy

Unga Solister arbetar aktivt för transparens och undvikande av jävsituation. Jurymedlemmar får ej ha egna elever med i tävlingen. Om jävsituation kan tänkas föreligga av andra skäl så skall jurymedlemmen upplysa arrangörerna om detta.

Jurymedlemmarna arbetar enskilt och utan inbördes diskussion vid såväl den inledande videoomgången som vid semifinalen. Vid finalen kommer juryns arbete att ledas av en oberoende ordförande. Denna besitter ingen rösträtt.

Juryns beslut är oåterkalleligt och kan ej överklagas.

Med reservation för ev ändringar.